Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

neděle 17. srpna 2014

Falešné trailery, část první

Ukázky na neexistující snímky jsou zajímavým zpřestřením filmového světa. Smyslem všech je pobavit diváka. Nechávám zde stranou falešné, resp. neoficiální, fanoušky sestavené ukázky na nadcházející filmy (např. The Transporter 4; ke srovnání fake a fan trailers více zde). A také krátkometrážní filmy budící dojem části regulérního (neexistujícího) filmu, které se vyskytují v reálných filmech a nemají formu traileru (např. Stolz der Nation v Hanebných panchartech). Stejně tak vynechávám celou řadu ukázek z reálných filmů "přetavených" za účelem pobavení do jiného žánru (např. Pařba ve Vegas nebo Forrest Gump představené jako hororové filmy).

Nejstarší falešný trailer, na který jsem narazila, je z roku 1977 (parodie na katastrofické filmy That's Armageddon, jež se objevila v komedii The Kentucky Fried Movie). Nejvíce jich pochopitelně (už proto, že jejich doménou je kromě filmového plátna hlavně internet) pochází z posledního desetiletí. Někdy si divák přeje, aby tak zábavný film skutečně vznikl - takové případy se ostatně také staly. Ale popořadě. Ke zpřehlednění a zároveň analýze falešných trailerů jsem sestavila tři typologie spolu s příklady:

1. podle terče vtipu:

(a) ty utahující si z klišé panujících v určitém žánru - That's Armageddon, Gandhi II, Bottlecap, My Mother's Red Hat, Don' You Go Rounin' Roun to Re Ro, Amistad 2, The Man Without a Facebook, Movie Title, Not Another Sundance Movie, Movie: The Movie, The Day The Earth Stopped Masturbating, Deception, Smoking Gunn II, Machete, Don't!, Thanksgiving, Werewolf Women of the SS, Satan's Alley, The Fatties: Fart 2
 
(b) ty utahující si ze zbytečných pokračování - Titanic 2, When Harry Met Sally 2, ET-X: Extinction, Scorcher VI: Global Meltdown
 
(c) ty, které si utahují z některého herce nebo režiséra - HamletConan the Librarian, The Midnight Coterie of Sinister Intruders, Teresa: The Making of a Saint, Djesus Uncrossed, Cage Unchained

Většina falešných trailerů si střílí ze dvou nebo i více uvedených položek současně. Falešné trailery obvykle také parodují převládající vizuální styl a strukturu filmových ukázek, které bývají samy o sobě nabity klišé (od nadužívaných zatmívaček, přes hudbu charakteristickou pro daný žánr až po hluboký voiceover).

Parodií na akční bojové filmy je trailer Gandhi II (z komedie Jak se dělá televize z r. 1989), na indie dramata Bottlecap a My Mother's Red Hat (zde si Alanis Morissette utahuje také z indie hudby), z britských gangsterek si střílí neexistující "nejbritštější kriminální drama roku" Don' You Go Rounin' Roun to Re Ro. Ve Scary Movie (2000) se objevil trailer Amistad 2, který začíná jako parodie na Titanic, ale druhá polovina traileru odkazuje spíše na otrokářská dramata v čele se Spielbergovým Amistadem (1997). The Man Without a Facebook si střílí ze závislosti na sociálních sítích a může být chápán také jako parodie na Gibsonův film The Man Without a Face (Muž bez tváře, 1993), jehož trailer záběr po záběru (ovšem s vlastním textem a vlastními aktéry) kopíruje.

Patetických dramat není nikdy dost.

Pod názvem Movie Title se skrývají "ukázky na každý film, jenž kdy dostal Oscara", které dohromady tvoří jakýsi 100% oscarový (neexistující) film. Byl také natočen trailer vystihující klišé dramat, která se obvykle objevují na festivalu Sundance - jmenuje se Not Another Sundance Movie.

U ukázek na Titanic 2 si nejsem úplně jistá, zda šlo tvůrci (tvůrcům) o pobavení sebe a internetových diváků, nebo si tím nějaká milovnice (milovník) Titaniku, potažmo DiCapria plnil(a) sen o pokračování původního filmu. Trailer je místy až dojemný (Jack u hrobu Rose) a soudě dle reakcí na YouTube ho některé fanynky vzaly vážně a litovaly, že toto pokračování nevzniklo. I tak ale Titanic 2 vyznívá především jako jedna velká parodie jak na původní Titanic, tak obecně na různá nesmyslná pokračování filmových hitů. Existuje ještě revidovaná verze tohoto traileru (zde), kde je Rose oživena a začne s Jackem žít v domku na předměstí.

Jack je zpátky...

Z "hloupých" pokračování si chytře utahuje Billy Crystal v traileru When Harry Met Sally 2. Před samotný trailer je zařazena scénka s nadsázkou zachycující, jak asi vznikají nápady na takové sequely. Z "dvojky" Harryho a (nové) Sally v podání Helen Mirren se vyklube upírský film - a po zhlédnutí ukázek už producenti spřádají nápady na trojku, kde budou v centru dění zombie. Jak by mohl vypadat sequel filmu E. T. - Mimozemšťan ukazuje trailer s názvem ET-X: Extinction, kde se vedle dospělé Drew Barrymore objeví Morgan Freeman nebo Barack Obama a diváci jsou lákáni na 3D.

Třetí základní terč humoru, který jsem identifikovala, představují herci, příp. režiséři a jejich styl hraní a točení filmů. V rámci filmu Poslední akční hrdina (1993), kde Arnie paroduje sám sebe, viděli diváci falešný trailer Hamlet. Představa Schwarzeneggera v roli Halmeta je krásně absurdní... Další trailer, který se objevil v již zmíněném filmu Jak se dělá televize (1989), nese název Conan the Librarian a také paroduje Schwarzeneggera v jeho proslulé roli (Arnie zde však nehraje). Ve filmu Hříšné noci (1997) se objevil falešný trailer na film Angels Live in My Town, který ukazuje, jak to mohlo vypadat, kdyby si Dirk Diggler býval zahrál v něčem jiném než v pornu - v tomto případě v kriminálce à la 70. léta.

Styl filmů režiséra Wese Andersona paroduje trailer na smyšlený hororový film The Midnight Coterie of Sinister Intruders, jeden z vícera falešných trailerů, které vznikly v rámci Saturday Night Live. Mezi nejpovedenější momenty v komedii Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám (2008) jistě patřil trailer na neexistující film Teresa: The Making of a Saint. Matku Terezu zde s obří dávkou sebeironie představuje Megan Fox.

Nějak takhle by mohlo vypadat hollywoodské pojetí Matky Terezy.

O dalších trailerech (zejména těch z Tropické bouře a projektu Grindhouse) se rozepíši v druhé části článku, kde dojde také na dvě zbývající typologie.

Žádné komentáře:

Okomentovat