Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

čtvrtek 4. září 2014

Falešné trailery, část druhá

V pokračování článku (první část zde) uvádím zbylé dvě typologie falešných trailerů spolu s příklady:

2. podle zpracování a míry profesionality:

(a) hrané - se známými herci - Movie: The Movie, trailery z Tropické bouře, Djesus Uncrossed, Machete, Hamlet, Teresa: The Making of a Saint a další

(b) hrané - bez známých herců - The Man Without a Facebook, The Day The Earth Stopped Masturbating a další

(c) amatérské sestavené ze záběrů již existujících filmů a/nebo fotografií - Titanic 2, Cage Unchained

Druhá typologie kombinuje rozlišení trailerů podle toho, zda mají tzv. original (a, b) nebo recut footage (c), a jaké je jejich herecké obsazení. Bylo by samozřejmě možné udělat obdobnou typologii, která by rozeznávala, zda trailer s original footage točil známý režisér či amatér (nejspíš by ale vypadala prakticky stejně, protože hvězdní režiséři obvykle pro falešný trailer zlákají hvězdné herce). K falešným trailerům se již "propůjčila" pěkná řádka známých tváří - včetně Nicholase Cage. Z něj si utahuje trailer Cage Unchained, sám Cage přitom ukázal, že sám sebe nebere vážně, když objevil jako šílený Fu Manchu v traileru Werewolf Women of the SS, o němž ještě bude řeč.

Asi nejvíce hvězd se sešlo v traileru Movie: The Movie, který se strefuje do nejrůznějších filmových klišé. V ukázkách na neexistující snímek Djesus Uncrossed parodující různé filmy Quentina Tarantina (nejen Django Unchained, k němuž odkazuje název) se objevil z celebrit pouze Christoph Waltz coby zmrtvýchvstalý Ježíš vydávající se na cestu pomsty (jako "Brad Pitt", "Ving Rhames" a "Samuel L. Jackson" tu vystupují neznámí herci). Ukázky se vysílaly v Saturday Night Live. I zcela bez známých tváří lze vytvořit brilantní falešný trailer - jako např. ten francouzské provenience střílející si z klišé thrillerů a katastrofických filmů s názvem The Day The Earth Stopped Masturbating.



3. podle propojení se skutečnými filmy:

(a) ty, které jsou součástí regulérního filmu - trailery z Tropické bouře, trailery z projektu GrindhouseDeception, Smoking Gun II, Gandhi II, Conan the Librarian, That's Armageddon, Teresa: The Making of a Saint, Hamlet, Amistad 2
 
(b) samostatné - The Man Without a Facebook, The Day The Earth Stopped Masturbating, Bottlecap, Titanic 2, Amistad 2, Djesus Uncrossed, Cage Unchained

(c) ty, podle nichž nakonec byl natočen skutečný film - Machete, Hobo With a Shotgun

Hned tři falešné trailery se dostaly do kin spolu s komedií Tropická bouře (2008), která je sama parodií na válečné snímky (zejména ty s tematikou Vietnamu) a vysmívá se Hollywoodu, mj. hercům, kteří se přespříliš vžívají do svých rolí (viz hláška: "Já nečtu scénář, scénář čte mě."). Stojí za to podívat se blíže na každý z nich.

Hlavními postavami v traileru Satan's Alley jsou dva středověcí homosexuální mniši, které ztvárnili Robert Downey Jr. (zde představen jako pětinásobný držitel Oscara Kirk Lazarus, což je postava, již Downey Jr. hraje právě v Tropické bouři) a Tobey Maguire (označen jako "MTV Movie Award Best Kiss winner" - držitelem této ceny za polibek s Kirsten Dunst ve filmu Spider-Man také skutečně je). Tvůrci parodují komorní oscarová psychologická dramata, zejména Zkrocenou horu (2005), a také odkazují na film Skvělí chlapi (2000), kde si Downey Jr. a Maguire zahráli. Oba herci za doprovodu skladby Sadness od Enigma a patřičně "artového" voiceoveru se vší vážností předstírají drama okolo zakázané vášně. Satan's Alley je zkrátka neexistující film, pro jehož vznik jsem všemi deseti.



Dle mého názoru druhým nejpovedenějším trailerem z Tropické bouře je Scorcher VI: Global Meltdown. Zde se představuje Ben Stiller coby Tug Speedman, namakaná hvězda bezduchých akčních snímků, s jejíž kariérou to jde z kopce. Trailer si střílí jak z klišé katastrofických filmů, tak z nekonečných pokračování. Rekapituluje také předchozí díly fiktivního Scorchera ("Pařáku") a propaguje díl šestý, jenž se "originálně" přesouvá od žhavé lávy k tunám ledu, a kde hlavní hrdina namísto jednoho zachraňuje hned dvě nemluvňata najednou a dává k dobru hlášku: "Who left the fridge open?"



Třetím a posledním trailerem z Tropické bouře jsou The Fatties: Fart 2. V něm Jack Black jako Jeff Portnoy ztvárňuje hned šest členů famílie tlouštíků, kteří si zakládají na okázalém prdění. Paroduje tím zejména Eddie Murphyho v Norbitovi, zároveň trailer upozorňuje na slaboduchá pokračování už tak slaboduchých filmů. Ano, je to trefné, ovšem za tu cenu, že trailer sám je skoro stejně nesnesitelný jako filmy plné fekálního humoru, na které odkazuje.



Režisér Tropické bouře Ben Stiller také v roce 2011 spustil The Fake Trailer Project, ze kterého mělo vzejít 12 trailerů (viz článek zde). Nepodařilo se mi ovšem dohledat, co z této výzvy vzešlo.

Ještě o rok dříve nežli Stiller vypustili do kin (tedy alespoň těch amerických) nálož falešných trailerů Tarantino a Rodriguez. Mezi jejich snímky Death Proof a Planet Terror ve společném projektu Grindhouse běžely trailery Machete a Hobo with a Shotgun odkazující na starší béčkové akční filmy a trojice parodií na různé typy hororů Don't! (režie Edgar Wright), Thanksgiving (režie Eli Roth) a Werewolf Women of the SS (režie Rob Zombie). Všechny tři posledně jmenované trailery po potvrzení věku k vidění zde; ve třetím traileru si můžete povšimnout "Koljovy babičky", tedy herečky Liliany Malkiny.

Falešný trailer parodující akční thrillery s názvem Deception se objevil ve filmu Prázdniny (2006), zatímco ve snímku Poldovi v patách (1991) běžely ukázky odkazující na filmy s Indianou Jonesem Smoking Gunn II. V první části článku jsem zmínila např. také dva falešné trailery z filmu podle scénáře Weird Ala Yankovice Jak se dělá televize (Gandhi II a Conan the Librarian).

Machete a Somrák s brokárnou se několik let poté, co byly natočené jako falešné trailery, dočkaly reálných filmových zpracování - Machete má na kontě už i pokračování (o cestě k realizaci Somráka podrobně zde). Zatímco titulní roli v Machete si jak ve falešném traileru, tak v reálu zahrál Rodriguezův oblíbenec Danny Trejo, Somráka s brokárnou ztvárnil nejprve nejprve neznámý herec a ve filmu pak Rutger Hauer. Režie falešného trailerů i reálného filmu se ujaly ti samí režiséři (v případě Machete Robert Rodriguez, v případě Somráka Jason Eisener). Docela zajímavé je také srovnání falešných a reálných verzí trailerů (některé scény natočené pro falešný trailer měly být použity i v reálném snímku).

Doufám, že v budoucnu budu moct napsat samostatný článek o falešných trailerech na české filmy - zatím se mi nepodařilo vypátrat ani jediný.

Žádné komentáře:

Okomentovat